Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Οικολογικές πόλεις στη Βρετανία


Τέσσερις τοποθεσίες στις οποίες θα δημιουργηθούν οικολογικές πόλεις, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη δέσμευση του Γκόρντον Μπράουν, στις πόλεις αυτές οι οποίες θα διακρίνονται από την ελάχιστη δυνατή εκπομπή ρύπων, θα κτιστούν δεκάδες χιλιάδες σπίτια με μεγάλη ενεργειακή αυτάρκεια, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Τα έργα στις τέσσερις τοποθεσίες, (Ράκχιθ ανατολική Αγγλία, Μπάιστερ κεντρική Αγγλία, Γουάιχιλ Μπόρντον νότια Αγγλία, Τσάινα Κλέι νοτιοδυτική Αγγλία) θα αρχίσουν το 2016, αρκετά αργότερα από τον αρχικό σχεδιασμό. Το αρχικό πλάνο συμπεριλάμβανε τη δημιουργία δέκα νέων οικολογικών πόλεων, ωστόσο οι διαμαρτυρίες των κατοίκων για καταστροφή της υπαίθρου υποχρέωσαν την κυβέρνηση σε μερική υποχώρηση και αναθεώρηση των σχεδίων της.

Ούτως ή άλλως τα σχέδια για τις νέες πόλεις θα πρέπει να περάσουν από την πολεοδομία για έγκριση, ενώ όταν γίνει αυτό θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για να βρεθούν ακόμα έξι τοποθεσίες για ισάριθμες επιπλέον πράσινες πόλεις.

Τα κτίρια στις πόλεις αυτές θα είναι εφοδιασμένα με έξυπνους μετρητές που θα ελέγχουν την κατανάλωση ενέργειας, θα υπάρχουν συστήματα θέρμανσης που θα εξυπηρετούν πολλά σπίτια μαζί, θα υπάρχει επίσης ένα πλήρως ανεπτυγμένο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
Το 40% της έκτασης αυτών των οικολογικών πόλεων θα αποτελείται από χώρους άθλησης, παιδικές χαρές, πάρκα και κοινόχρηστους κήπους. Υπάρχει επίσης πρόβλεψη οικιακής παραγωγής ενέργειας με αξιοποίηση της αιολικής, της ηλιακής ακόμα και της γεωθερμικής ενέργειας, ενώ οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πωλούν το πλεόνασμα της ενέργειας που παράγουν στο εθνικό δίκτυο.

Εξετάζεται επίσης η επιβολή αυστηρών κανόνων λειτουργίας των μέσων συγκοινωνίας για περιορισμό της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Μία πρόταση είναι καθένα από τα σπίτια των νέων πόλεων να μη βρίσκεται πιο μακριά από δέκα λεπτά περπάτημα από σταθμό λεωφορείου, τρένου ή τραμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: